Αναζητηση
0
Καλαθι Αγορων

Οδηγός Ηλεκτρονικού Τσιγάρου


Ηλεκτρονικο Τσιγαρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια νέα εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα, χρησιμοποιώντας μικροηλεκτρονική τεχνολογία, παρέχοντας στους χρήστες του την πραγματική εμπειρία του καπνίσματος χωρίς καπνό, πίσσα και χιλιάδες άλλες τοξικές ουσίες, που περιέχονται στα παραδοσιακά τσιγάρα.
Εισπνέοντας, ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδια υγρού στον μηχανισμό που παράγει καπνό (ή καλύτερα, ατμό) και ο χρήστης έχει την ίδια αίσθηση και ικανοποίηση με αυτή που θα είχε από ένα κανονικό τσιγάρο, χωρίς όμως τα υπόλοιπα βλαβερά συστατικά (νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, κ.λπ.) που περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα. 


 

Ατμοποιητης


Το κυριότερο εξάρτημα του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου είναι ο Ατμοποιητής (Atomizer) ο οποιός χωρίζετε σε Clearomizer και Cartomizer και αποτελεί κατά κύριο λόγο το μεσαίο τμήμα της συσκευής. Αυτό το εξάρτημα περιέχει μία αντίσταση (σε μορφή σύρματος) σε μικροσκοπικό μέγεθος περίπου 0,5 - 1,0 εκατοστό και στην οποία καταλήγει το υγρό άτμισης (e-liquid) με ποικίλους τρόπους τροφοδοσίας το οποίο ατμοποιείται και μας δίνει τον εισπνεόμενο, από εμάς, ατμό . Για καλύτερο αποτέλεσμα, το συρματάκι της αντίστασης είναι συνήθως τυλιγμένο γύρω από ένα ανθεκτικό στη φωτιά φυτίλι (από υαλόνημα ή πυρίμαχη σιλικόνη) το οποίο πρέπει να είναι πάντα ποτισμένο και να συγκρατεί μια ποσότητα υγρού κάθε φορά που αυτό διοχετεύεται στο φυτίλι από το σύστημα τροφοδοσίας. Η άκρη αυτού του φυτιλιού μπορεί να καταλήγει στο δοχείο (ή φυσίγγιο) στ οποίο βρίσκεται το υγρό αλλά μπορεί και να σταματάει κοντά στην αντίσταση και να υπάρχουν και άλλα εξωτερικά φιτίλια σε μερικά συστήματα που αναλαμβάνουν να διοχετεύσουν το υγρό μέχρι εκεί. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, τη λειτουργία αυτή αναλαμβάνει ένα μεταλλικό πλέγμα. Κάθε μοντέλο έχει τις δικές του δυνατότητες.

Ο Clearomizer ή Tankomizer είναι ένα είδος ατμοποιητή που προσφέρει πλούσιο ατμό και υπέροχη απόδοση της γεύσης του υγρού που χρησιμοποιούμε. Ένα από τα θετικά του στοιχεία είναι η διάφανη δεξαμενή (Tank) του που μας επιτρέπει να βλέπουμε την ποσότητα του υγρού που μας απομένει, έτσι ώστε όταν κοντεύει να τελειώσει να το αναπληρώνουμε χωρίς να στεγνώνει ο ατμοποιητής μας.

Ο Cartomizer είναι μια συσκεύη με πολυεστέρα που αποτελείται από μια αμπούλα-φιλτράκι (cartridge) και έναν atomizer (cart+atomizer) που συνδέονται στη μπαταρία. Σε αυτά τα συστήματα η αντίσταση βρίσκεται στο κέντρο του πολυεστέρα ή στη μία άκρη του σωλήνα που περιέχει το υγρό (ανάλογα με το μοντέλο). Οι cartomizer επιτρέπουν τη μεσολάβηση μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος μεταξύ των αναπληρώσεων των υγρών και είναι απαραίτητοι σε όσουν οδηγούν, βρίσκονται εκτός σπιτιού για πολύωρο διάστημα και για όσους δεν θέλουν να χάνουν το χρόνο τους με τις αμπούλες τους.

 

Οι επισκευάσιμοι ατμοποιητές δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να μπορέσει να επισκευάσει απο μόνος του τον ατμοποητή του και να φτάσει μέχρι και την καρδιά του δηλαδή την αντίσταση και το φιτίλι. Το μόνο πρόβλημα τους είναι το μέγεθος τους (μεγάλα εξαρτήματα για ευκολία επισκευής) αλλά και ότι ο χρήστης πρέπει να διαθέτει τις γνώσεις για να το επιχειρήσει μόνος του.

Στους ατμοποιητές χρησιμοποιούναι ορολογίες όπως:

NR = Normal Resistance (Κανονική Αντίσταση)
Η αντίσταση των NR ατμοποιητών κυμαίνεται μεταξύ 2 - 3 Ohm.
LR = Low Resistance (Χαμηλής Αντίστασης)
Η αντίσταση αυτών των ατμοποιητών κυμαίνεται 1,5 - 2 Ohm. Ο χρόνος ζωής τους είναι μικρότερος από των κανονικών εφόσον δουλεύουν στα ίδια Volt, θερμαίνονται περισσότερο από τους απλούς. Το θετικό στους LR ατμοποιητές είναι οτι παρέχουν πολύ καλύτερη ατμοποιήση.
HV = High Voltage (Υψηλού Βολτάζ)
Οι παραπάνω αντιστάσεις λειτουργούν φυσιολογικά με τις κανονικές μπαταρίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων οι οποίες αποδίδουν 3,7 Volt. Σε περίπτωση όμως που χρειάζεται να γίνει χρήση μπαταριών άνω των 6 Volt (Π.χ Mods) τότε χρειαζόμαστε ατμοποιητές HV οι οποίοι έχουν μεγάλες αντιστάσεις μεταξύ 3 - 5 Ohm και μπορούν να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα με τέτοιες μπαταρίες υψηλών Volt.
Dual coil (Διπλή Αντίσταση)

Είναι ένας τρόπος ατμίσματος χαμηλής αντίστασης όπως στους LR. Αυτό επιτυγχάνεται συνδέοντας παράλληλα δύο αντιστάσεις των 3 - 3,2 Ohm, με αποτέλεσμα η συνολική αντίσταση της διάταξης αυτής να κατεβαίνει στα 1,6 - 1,8 Ohm. Το πλεονέκτημα τους σε σχέση με τους LR είναι ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω των διπλών αντιστάσεων τους.
TP = Top Coil (Αντίσταση Πάνω)
TP
είναι οι κλασσικοί, παραδοσιακοί, και πάντα σταθεροί σε ποιότητα και απόδοση ατμοποιητές οι οποίοι έχουν την αντίσταση στο πάνω μέρος τους. Αυτοί οι ατμοποιητές προσφέρουν ζεστό ατμό, πιο ζεστό από τους BCC και πολύ καλή απόδοση της γεύσης.
BC = Bottom Coil (Αντίσταση Κάτω)
Ατμοποιητές με την αντίσταση "κάτω". Δηλαδή στην βάση του ατμοποιητή. 
Στους ατμοποιητές αυτούς δεν χρειάζεται πια να ανησυχείτε μην στεγνώσει η αντίσταση από υγρό αναπλήρωσης ή αν τα φυτίλια θα είναι κοντά ή μακριά.
Θα είναι πάντα νωπά και όπως πρέπει για ένα σωστό άτμισμα.
Οι ατμοποιητές Bottom Coils Clearomizers(BCC) μας δίνουν μια διαφορετική, πιο στυφή ποιότητα του παραγόμενου ατμού με αποτέλεσμα να νοιώθουμε πιο ρεαλιστικό το άτμισμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μας.
Ohm
Ονομάζεται η μονάδα μέτρησης για την μέτρηση της ηλεκτρικής αντίστασης για το συνεχές ρεύμα. Με λίγα λόγια όταν ένας αντιστάτης έχει μια υψηλή τιμή αντίστασης, για παράδειγμα μεγαλύτερη από 10 μέγα Ohm (ΜΩ) είναι ένας φτωχός αγωγός ρεύματος, ενώ ένας αντιστάτης με χαμηλή τιμή, για παράδειγμα λιγότερο από 0,1 Ohm είναι ένας καλός αγωγός ρεύματος. Άρα ανακεφαλαιώνοντας καταλάβαινουμε καλύτερα τους NR, LR και HV ατμοποιητές δηλαδή όσο μειώνεται η αντίσταση (Ohm) των ατμοποιητών ή αυξάνεται η τάση ρεύματος (Volt) των μπαταριών, τόσο αυξάνεται η κατανάλωση σε ρεύμα αλλά και η θερμότητα της αντίστασης.

Κατηγορίες για Σύρματα Αντίστασης Ατμοποιητών (Κυρίως Επισκευάσιμων)

NiChrome

Τα σύρματα με αντίσταση NiChrome που χρησιμοποιούνται είναι κράματα μετάλλων, κυρίως σιδήρου, νικελίου και χρωμίου. 

FeCrAl (γνωστό και ως Kanthal)

Τα σύρματα με αντίσταση Kanthal που χρησιμοποιούνται είναι κράματα μετάλλων, κυρίως σιδήρου, χρωμίου και αλουμινίου. Επιπλέον, χωρίζονται σε Kanthal D και Kanthal A1. Τα σύρματα Kanthal(A1) είναι ιδανικά για τη κατασκευή αντιστάσεων σε genesis τύπου επισκευάσιμους ατμοποιητές ενώ τα σύρματα Kanthal(D) είναι πιο σταθερά κατά τη χρήση τους για τη κατασκευή αντιστάσεων.

Την διάμετρο των συρμάτων μπορεί να την βρείτε με τρεις τρόπους:

  • Σε χιλιοστά (σύμφωνα με το μετρικό σύστημα)

  • Σε ίντσες

  • Σε Gauge (ή AWG. Είναι μονάδα μέτρησης του πάχους των καλωδίων και των μεταλλικών φύλλων.)

Στις τιμές της αντίστασης ισχύει πως όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή τόσο μικρότερη είναι η αντίσταση ανά μέτρο. 

Επιπλέον, η διάμετρος και η αντίσταση του σύρματος επηρεάζουν διάφορες παραμέτρους του ατμίσματος, όπως την επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το υγρό κατά την ατμοποίηση.

Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια ατμοποίησης τόσο εντονότερη η απόδοση της γεύσης.

Όσο μικρότερη είναι η διάμετρος τόσο γρηγορότερα "αρπάζει" η αντίσταση.

Μετατροπή AWG σε χιλιοστά και Ίντσες


AWG: 


Διάμετρος: Χιλιοστά:  Ίντσες:  

Οι τιμές της αντίστασης του NiChrome είναι:
διάμετρος 0,13 = 78,9 Ω/m
διάμετρος 0,15 = 61,1 Ω/m
διάμετρος 0,16 = 53,7 Ω/m
διάμετρος 0,17 = 47,6 Ω/m 
διάμετρος 0,20 = 34,4 Ω/m

*Η αντίσταση του αυξάνεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του

 

Οι τιμές της αντίστασης του Kanthal D είναι:
διάμετρος 0,13 = 106,9 Ω/m
διάμετρος 0,16 = 67,20 Ω/m
διάμετρος 0,18 = 53,30 Ω/m
διάμετρος 0,20 = 42,30 Ω/m

Οι τιμές της αντίστασης του Kanthal A1  είναι:
διάμετρος 0,20 = 45,41 Ω/m

 

Μπαταρια


Η Μπαταρία ή ηλεκτρικός συσσωρευτής (ενίοτε και απλά συσσωρευτής) είναι η συσκευή η οποία αποθηκεύει χημική ενέργεια και την αποδεσμεύει με τη μορφή ηλεκτρισμού. Η μπαταρία παρέχει ηλεκτρισμό στον ατμοποιητή για να ζεστάνει το υγρό αναπλήρωσης και να το δημιουργήσει σε ατμό.

Οι χειροκίνητες μπαταρίες είναι αυτές που χρησιμοποιούν κουμπάκι. Ο χρήστης δηλαδή όταν πάει να τραβήξει την τζούρα χρειάζεται να πατήσει το κουμπάκι που βρίσκεται πάνω στην μπαταρία του ηλεκτρονικού του τσιγάρου. Στα νεότερα μοντέλα μπαταριών έχουν ενσωματώσει ασφάλεια, δηλαδή δίνουν τη δυνατότητα να απενεργοποιηθεί ο διακόπτης (και να ενεργοποιηθεί ανάλογα) με 5 γρήγορα επαναλαμβανόμενα πατήματα του κουμπιού της μπαταρίας. 

Οι αυτόματες μπαταρίες είναι αυτές που δεν χρησιμοποιούν κουμπάκιΟ χρήστης δηλαδή δεν χρειάζεται να πατήσει κάποιο κουμπάκι για να τραβήξει την τζούρα του προσομοιάζοντας το καλύτερα με το πραγματικό τσιγάρο. Ενώ όμως προσφέρει ευκολία και προσομοίωση με το κανονικό τσιγάρο δημιουργεί περισσότερες διαρροές.

Οι μπαταρίες που μπαίνουν στα mod (μπαταριοθήκες) είναι διαφόρων υψών, παχών και χωρητικοτήτων. Καθένας επιλέγει το ύψος και το πάχος που ταιριάζει στην κατασκευή του. Επιπλέον, υπάρχουν δύο ειδών μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα Mods. Μπαταρίες με PCB δηλαδή με προστασία οι οποίες χρησιμοποιούνται στα μηχανικά mods αλλά και στα ηλεκτρονικά και μπαταρίες χωρίς PCB δηλαδή χωρίς προστασία που χρησιμοποιούνται μόνο στα ηλεκτρονικά Mods. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ηλεκτρονικά mods διαθέτουν λειτουργία προστασία μπαταρίας ενώ τα μηχανικά Mods οχι.

Mah (Μιλιαμπέρ ανά Ώρα) 
Με την συγκεκριμένη μονάδα μέτρησης μπορούμε να καταλάβουμε την διάρκεια μιας μπαταρίας απο την στιγμή της πλήρης φόρτισης της μέχρι και το τέλος της. Άρα όσο περισσότερα mah έχει μια μπαταρία τόση μεγαλύτερη διάρκει έχει.
Volt (Τάση)
Τα Volt είναι η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής τάσης.
Οι μπαταρίες των Ηλεκτρονικών Τσιγάρων λειτουργούν συνήθως στα 3,7 Volt. Η τάση πρέπει να υπολογίζεται με την αντίσταση των ατμοποιητών. Όσο πιο μεγάλη τάση τόσο πιο γρήγορη βράση του υγρού με αποτέλεσμα πιο γρήγορη παραγωγή ατμού φυσικά όμως όταν μιλάμε για Τάση (Volt) πρέπει να συνυπολογίζεται με την αντίσταση του ατμοποιητή που έχουμε.
Watt (Ισχύ)
Τα Watt είναι η μονάδα μέτρησης της ισχύος. Όταν μιλάμε για Ισχύ (Watt) δεν υπολογίζουμαι καθόλου την αντίσταση του ατμοποιητή που έχουμε απλά ορίζουμε την ενέργεια και την θερμοκρασία που θέλουμε εμείς να παραχθεί ανεξάρτητα την αντίσταση του ατμοποιητή.


 

Mods (Μπαταριοθηκες)

 

Mods (Modification ή Τροποποίηση) επιπλέον λέγονται στα ελληνικά και μπαταριοθήκες. Αυτού του είδους Τροποιήσεις χρησιμοποιούνται απο απαιτητικούς χρήστες που ψάχνουν καλύτερη παραγωγή ατμού και γεύσης απο αυτήν που παράγει ήδη το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο αλλά και από χρήστες που τους αρέσει να διακοσμούν ή να έχουν κάτι πρωτότυπο μαζί τους.

Variable power and voltage Mod (Ηλεκτρονικό Mod) είναι μια συσκευή η οποία περιέχει ένα ηλεκτρονικό Chip επιτρέποντας στους χρήστες να μπορούν να ρυθμίζουν την ισχύ της θερμότητας του ατμοποιητή. Συνήθως τα ηλεκτρονικά Mods χρησιμοποιούν LED οθόνες για να παρέχουν στους χρήστες χρήσιμες πληροφορίες. Εξαλείφουν την ανάγκη αντικάταστασης του ατμοποιητή με διαφορετικές αντιστάσεις για την παροχή περισσότερης έντασης ατμού. Τέλος, διαθέτουν ρύθμιση της τάσης και λειτουργία προστασία μπαταρίας.

Mechanical Mod (Μηχανικό Mod) είναι μια συσκεύη χωρίς ηλεκτρονικά μέρη καλώδια και προστασία μπαταρίας. Ενεργοποιούνται είτε με ελατήρια είτε με αντίθετους μαγνητικούς διακόπτες. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε αυτά ατμοποιητές χαμηλής αντίστασης LR.

 

Υγρα Αναπληρωσης


Τα υγρά αναπλήρωσης περιέχουν μόνο ένα ή και τα δυο από τα συστατικά PG (propylene glycol) δηλαδή Προπυλενογλυκόλη και VG (vegetable glycerin) δηλαδή Φυτική Γλυκερίνη. Και τα δυο συστατικά δηλαδή και η VG και η PG αραιώνονται με Νερό. Μπορούν ακόμα να περιέχουν και κάποια «γεύση» (αρωματικό υγρό ειδικό για άτμιση) ή ακόμα και νικοτίνη εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί.
Άρα τα συστάτικα σε ένα υγρό αναπλήρωσης είναι το: Νερό, PG ή/και VG, Άρωμα-Γεύση και Νικοτίνη η οποία είναι προαιρετική.

PG (propylene glycol) δηλαδή Προπυλενογλυκόλη
Είναι εγκεκριμένο συστατικό που χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, μαγερική κλπ.
Η προπυλενογλυκόλη προσφέρει καλύτερο «χτύπημα» (αυτή την αίσθηση «χτυπήματος» στο λαιμό που έχουμε με το κάπνισμα).
VG (vegetable glycerin) δηλαδή Φυτική Γλυκερίνη
Είναι εγκεκριμένο συστατικό που χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, μαγερική κλπ.
Η Φυτική Γλυκερίνη είναι κάπως περισσότερο παχύρευστη απο την PG αλλά προσφέρει περισσότερο ατμό.
ML (Milligrams) δηλαδή Μιλιγραμμάρια
Είναι μονάδα μέτρησης. Χρησιμοποιείται στα υγρά αναπλήρωσης για να μπορούν οι χρήστες να ζητάνε την ποσότητα που τους ενδιαφέρει. Όσο μεγαλύτερα ML τόσο μεγαλύτερη ποσότητα.
Nicotine (Nικοτίνη)
Η νικοτίνη μπορεί να περιέχεται μέσα στο υγρό άτμισης σε ποσοστό 0% (καθόλου), 0,6% (χαμηλή), 1,2% (μέτρια), 1,8% (υψηλή), 2,4 % (πολύ υψηλή). Οι ποσότητες αυτές φυσικά εξαρτώνται από την εταιρία και τις προτίμησεις των καταναλωτών. Τα παραπάνω ποσοστά τοις εκατό, άμα τα ανάγετε σε ποσοστά τοις χιλίοις ή σε mg ανά ml, βγαίνουν ανάλογα τα νούμερα 6, 12, 18, 24 κτλ. που έχουν επικρατήσει κιόλας σαν ονομασίες για τη "δυναμικότητά" τους σε νικοτίνη.